Franc Bardon

FRANC BARDON1

Franz Bardon (1. decembar 1909 – 10. jul 1958) bio je češki okultista, student i učitelj Hermetizma.

Rođen je u Tropauu (Opava), austrijska Šleska. Tokom Drugog svetskog rata Bardon je bio u koncentracionom logoru zbog odbijanja da učestvuje u nacističkom misticizmu. Bardona su spasili sovjetski vojnici koji su upali u logor. Bardon je nastavio svoj rad na poljima Hermetizma do 1958. godine, kada je uhapšen i zatvoren u Brnu, Čehoslovačka. Bardon je umro od pankreatitisa 10. jula 1958. godine dok je bio u pritvoru policije.

Bardon je najpoznatiji po svoja tri toma o hermetičkoj magiji. Ove sveske su Inicijacija u Hermetizam, Praksa magijske evokacije i Ključ prave kabale.

Dodatni četvrti rad koji mu pripisuje naslov Frabato mađioničar mnogi su njegovi učenici pretpostavili kao prikrivenu autobiografiju. Iako se u knjizi njen autor navodi kao Bardon, nju je zapravo napisala njegova sekretarica Otti Votavova. Iako su neki elementi priče zasnovani na Bardonovom iskustvu iz stvarnog života, većina knjige je napisana kao okultni roman sa mnogo ulepšavanja Votavove.

Bardonovi radovi su najpoznatiji po svojoj jednostavnosti, relativno malim teorijskim odeljcima i velikom naglasku na praksi sa mnogim vežbama. Njegovi učenici, kao što su Emil Stejnar, Valter Ogris, Martin Faulks, Villiam Mistele i Ravn Clark, smatraju da je on napisao najbolje programe obuke svakog mađioničara 20. veka. Napisane su sa namerom da omoguće učenicima koji žele da se bave magijom da to učine ako ne mogu da uče pod nadzorom nastavnika.


Od ovog autora
 • , ,

  KLJUČ ZA PRAVU KABALU

  0 out of 5
  1.200,00 RSD
 • , ,

  UNIVERZALNI KLJUČ za inicijaciju u Hermetizam

  0 out of 5
  1.450,00 RSD
You've just added this product to the cart: