Dipak Čopra

Dipak Čopra 267x267

Dipak Čopra /Deepak Chopra/ (/ˈdiːpɑːk ˈtʃoʊprə/; hindi: [diːpək tʃoːpɽa]; rođen 22. oktobra 1946) je indijsko-američki pisac i zagovornik alternativne medicine. Istaknuta ličnost pokreta Novog Doba, njegove knjige i video zapisi učinili su ga jednim od najpoznatijih i najbogatijih ličnosti u alternativnoj medicini. Njegove rasprave o kvantnom isceljivanju okarakterisane su kao tehno -brbljanje – „nekoherentno brbljanje prošarano naučnim izrazima“ koje izluđuje one koji zapravo razumeju fiziku i „redefinisanje pogrešnog“.

Čopra je studirao medicinu u Indiji pre nego što je emigrirao 1970. u Sjedinjene Države, gde je završio specijalizaciju iz interne medicine i stipendiju za endokrinologiju. Kao licencirani lekar, 1980. postao je načelnik osoblja u Memorijalnoj bolnici Nova Engleska (NEMH). 1985. godine upoznao je Maharishi Mahesh Jogija i uključio se u pokret Transcendentalne meditacije (TM). Ubrzo nakon toga dao je ostavku na svoju poziciju u NEMH -u kako bi osnovao ajurvedski zdravstveni centar Maharishi. 1993. Čopra je stekao brojne sledbenike nakon što je intervjuisan o svojim knjigama u emisiji Opre Vinfri /Oprah Winfrey/. Zatim je napustio TM pokret i postao izvršni direktor Sharp Health Care Centra za medicinu uma i tela. 1996. godine je suosnivač Čopra centra za blagostanje.

Čopra veruje da osoba može postići „savršeno zdravlje“, stanje „koje je bez bolesti, koje nikada ne oseća bol“ i „koje ne može ostariti niti umreti“. Videvši da je ljudsko telo obuhvaćeno „kvantno -mehaničkim telom“ koje nije sastavljeno od materije, već od energije i informacija, on veruje da je „starenje čoveka fluidno i promenljivo; može ubrzati, usporiti, zaustaviti se na neko vreme, pa čak i obrnuti sama „, kako je određeno nečijim stanjem uma. Tvrdi da se njegovom praksom mogu lečiti i hronične bolesti.

Ideje koje Čopra promoviše redovno su kritikovane od strane medicinskih i naučnih radnika kao pseudonauka. Kritike su opisane kao da se kreću „od odbacivanja do … osuđujuće“. Filozof Robert Carroll piše da Čopra, kako bi opravdao svoje učenje, pokušava integrirati Aiurvedu u kvantnu mehaniku. Čopra kaže da ono što naziva „kvantnim isceljivanjem“ leči sve vrste bolesti, uključujući i rak, kroz efekte za koje tvrdi da se doslovno zasnivaju na istim principima kao i kvantna mehanika. To je navelo fizičare da se usprotive upotrebi izraza „kvant“ u odnosu na medicinska stanja i ljudsko telo. Evolucijski biolog Richard Davkins rekao je da Čopra koristi „kvantni žargon kao verovatno zvučni hokus pokus“. Čoprini tretmani generalno ne izazivaju ništa osim placebo odgovora i izazvali su kritike da neopravdane tvrdnje izrečene za njih mogu podići „lažnu nadu“ i odmamiti bolesne ljude od legitimnih medicinskih tretmana.


Od ovog autora
  • ,

    Povratak Merlina – roman

    0 out of 5
    1.300,00 RSD
  • , ,

    SPONTANO ISPUNJENJE ŽELJA

    0 out of 5
    940,00 RSD




You've just added this product to the cart: