Elifas Levi

Eliphas_Levi_1874

Alfons-Luj Konstan, poznat pod pseudonimom Elifas Levi (franc. Alphonse-Louis Constant, Éliphas Lévi; Pariz, 8. februar 1810 — Pariz, 31. maj 1875) bio je francuski okultista. Pisao je ezoterična dela, a popularizovao je i sam pojam okultizam. Njegov rad je uticao na brojne okultiste 19. veka.

Rodio se u Parizu u siromašnoj porodici. Školovao se za sveštenika u manastiru sv. Nikola od Šardonea, gde zahvaljujući opatu manastira otkriva ezoteriju i okultizam.

Godine 1832. pohađao je teološki koledž Sen Silpis, da bi tri godine kasnije postao đakon. Međutim, već 1835. godine napustio je sveštenički poziv i upustio se u ezoterična učenja. U to vreme zainteresovao se za revolucionarne i levičarske ideje zbog čega je tri puta bio u zatvoru.

U Parizu je upoznao Eženi S. direktorku devojačke škole s kojom je započeo ljubavnu vezu. U međuvremenu, upoznao je i sedamnaestogodišnju Mari Noemi Kadio s kojom se oženio 1846. godine, međutim, brak nije dugo potrajao. Tri meseca nakon prekida s Eugeniom, iz te veze rodio mu se sin kojeg nikada nije upoznao.

Nakon upoznavanja s poljskim matematičarem Jozefom Marijom Vronjskim 1852. i njegovom sintezom matematike, religije i filozofije, Konstan je živeo isključivo od svog pisanja i podučavanja okultizma. Uzeo je ime Elifas Levi, prevodeći svoje ime na hebrejski.

Godine 1854. otputovao je u London, gde je navodno, prema vlastitim tvrdnjama, služeći se nekromantskim ritualom prizvao antičkog filozofa i mistika Apolonija iz Tijane.

Godine 1855. napisao je svoju najpoznatiju knjigu „Transcendentalna magija”, koja će kao i njegove ostale knjige nadahnuti buduće okultiste poput S. L. MakGregora Metersa i Alistera Kroulija te doprineti revitalizaciji magije i okultizma u drugoj polovini 19. veka.

Levi je pristupio 1861. godine slobodnim zidarima. U to vreme već je stekao znatnu slavu kao okultista, ali i poveće materijalno bogatstvo. Pred kraj života vratio se pod okrilje Rimokatoličke crkve. Primio je poslednje pričešće pred smrt 1875. godine.

Najpoznatija dela:

„Biblija slobode” (1848) (Le Testament de la Liberté)
„Transcendentalna magija” (1855) (Dogme et Rituel de la Haute Magie)
„Istorija magije” (1859) (Histoire de la magie)
„Ključ misterija” (1861) (La Clef des Grands Mystères)
„Velika tajna ili razotkriveni okultizam” (1868.) (Le Grand Arcane, ou l’Occultisme Dévoilé)


Od ovog autora

  • , ,

    MASONSKE LEGENDE

    0 out of 5
    650,00 RSD
You've just added this product to the cart: