Menli Palmer Hol

Manly Palmer Hall

Menli Palmer Hol (Manli Palmer Hall, 18. marta 1901. – 29. avgusta 1990.) bio je kanadski autor, predavač, astrolog i mistik. Najpoznatiji je po delu „Tajna učenja svih epoha“ objavljeno 1928. godine. Tokom svoje sedamdesetogodišnje karijere, održao je hiljade predavanja, uključujući dva u Karnedži Holu (Carnegie Hall), i objavio preko 150 svezaka. Osnovao je Društvo filozofskih istraživanja u Los Anđelesu, 1934. godine, koje je posvetio „Tragaocima za Istinom svih vremena“, sa istraživačkom bibliotekom, predavaonicom i izdavačkom kućom. Mnoga njegova predavanja mogu se naći na internetu, a njegove knjige su i dalje u štampi.

Rani život

Manli P. Hall rođen je 1901. godine u Peterboroughu, u državi Ontario, u Kanadi, od Louise Palmer Hall, kiropraktičarke i članice Rozenkrojcer stipendije i Villiama S. Halla, stomatologa. Mlađi Hall je rekao da nikada nije poznavao svog oca. Hall se preselio iz Kanade u Los Angeles, Kalifornija, 1919. godine, sa bakom po majci da bi se ponovo spojio sa svojom rođenom majkom, koja je živela u Santa Moniki i koja je gotovo odmah bila privučena tajnovitim svetom mistike, ezoterične filozofije i njihovih osnovnih principa. Hol se duboko udubio u „učenja izgubljenih i skrivenih tradicija, zlatne stihove hinduističkih bogova, grčkih filozofa i hrišćanskih mistika i duhovno blago koje čeka da se nađe u sopstvenoj duši.“

Karijera

Hall je takođe preuzeo dužnost propovednika Crkve naroda 1919. godine u Triniti Auditorium u centru Los Angelesa. Manje od godinu dana kasnije, Hall je održao svoje prvo predavanje, a tema je bila reinkarnacija. Hall je postavljen za ministra u Crkvi naroda 17. maja 1923. godine, a „nekoliko dana kasnije izabran je za stalnog pastora crkve“. Njegove prve publikacije sastojale su se od dve male brošure, „Naprsnik prvosveštenika“ (1920) i „Štapići i zmije“. Između 1921. i 1923. godine napisao je tri knjige, Inicirani plamena objavljene u oktobru 1922, Putevi usamljenih objavljene 1922, i Izgubljeni ključevi Slobodnog zidarstva objavljene u martu 1923. godine. Hall je postao Slobodni zidar tek 1954. godine, više od trideset godina nakon objavljivanja ove knjige.

Tokom ranih 1920-ih, Carolin Lloid i njena ćerka Estelle – članovi porodice koja je kontrolisala dragoceno naftno polje u okrugu Ventura u Kaliforniji – počele su „slati značajan deo svog prihoda od nafte u Hall“, koji je novac koristio za putovanja i sticanje značajne lične biblioteke antičke književnosti. Holino „prvo putovanje oko sveta radi proučavanja života, običaja i religija zemalja Azije i Evrope“, koje je počelo 5. decembra 1923. godine, plaćeno je donacijama Carolin Lloid i njene zajednice. Tokom ranih 1930-ih, koristeći novac od Lloids-a, „Hall je putovao u Francusku i Englesku, gde je nabavio svoju najobimniju kolekciju retkih knjiga i rukopisa iz alhemije i ezoteričnih polja od londonskog aukcionara, Sothebi & Compani.“ Preko agenta, zbog ekonomske depresije, Hall je uspeo da kupi znatan broj retkih knjiga i rukopisa po razumnim cenama. Kada je Caroline Lloid umrla 1946. godine, zaveštala je Hall kuću, 15.000 američkih dolara u gotovini i „otprilike 10.000 američkih dolara godišnjeg prihoda svog imanja od udela u najvećim svetskim naftnim kompanijama tokom 38 godina.“

Tajna učenja svih epoha

Hall je postao dovoljno poznat i poštovan kao predavač i tumač drevnih spisa i najkorisnijih i najpraktičnijih elemenata klasičnog idealizma, da je putem reklama i usmene predaje uspešno apelovao na sredstva za finansiranje knjige koja je postala poznata kao Tajna učenja svih epoha, čiji su originalni troškovi objavljivanja 1928. procenjeni na 150.000 američkih dolara, iako je cena pojedinih primeraka varirala. Puni naslov knjige je Enciklopedijski obris masonske, hermetičke, kabalističke i rozenkrojcerske simboličke filozofije: biti tumačenje tajnih učenja skrivenih u ritualima, alegorijama i misterijama svih epoha. Prema originalnim ugovorima o pretplati koji su zavedeni u Društvu za filozofsko istraživanje, izdanja su se koštala 75 dolara u pretplati, ali „podrazumeva se da cena ovog izdanja nakon izlaska iz štampe iznosi sto dolara.“ Prema uslovima pretplate, 15 dolara je trebalo da se plati prilikom potpisivanju ugovora i „ostatak od šezdeset dolara u četiri jednake mesečne rate.“ The H.S. Crocker Compani iz San Franciska složila se da objavi knjigu „ako bi Hall mogao da obezbedi interesovanje dizajnera knjiga Džona Henrija Neša, koji je svojevremeno radio kao štampar u Vatikanu“.

Nakon objavljivanja Tajnih učenja svih epoha, Hol je, od usrdnog mladog propovednika u Gradu anđela, postao ikona sve uticajnijeg metafizičkog pokreta koji je zahvatio zemlju dvadesetih godina. Njegova knjiga osporavala je pretpostavke o duhovnim korenima društva i naterao je ljude da to gledaju na nov način“. Hall je Tajna učenja svih epoha posvetio „stavu koji se skrivao u amblematičnim figurama, alegorijama i ritualima drevnih, tajna je doktrina o unutrašnjim misterijama života, koja je kao doktrina u potpunosti sačuvana među malim skupom iniciranih.“ Kao što je rekao jedan pisac: „Rezultat je bila prelepa knjiga snova o misterioznim simbolima, jezgrovitih eseja i živopisnih prikaza mitskih zveri koje se uzdižu iz mora i anđeoskih bića sa glavama lavova koji predsedavaju mračnim ritualima inicijacije u hramovima osvetljenim bakljama civilizacije predaka koje su ovladale latentnim moćima izvan dometa savremenog čoveka.“

Hall je, 1988. godine, napisao: „Najveće znanje svih vremena trebalo bi da bude dostupno dvadesetom veku ne samo u izdanjima Bohnove biblioteke u malom formatu i otrcanom povezu, već u knjizi koja bi bila spomenik, a ne samo kovčeg. Džon Henri Neš se složio sa mnom.“

Ostale publikacije i predavanja

Glavne knjige koje su usledile uključuju Dionizijske umetnike (1936), Slobodno zidarstvo starih Egipćana (1937) i Slobodnozidarski ordeni Bratstva (1950). U svojoj karijeri od preko 70 godina, Hol je održao približno 8.000 predavanja u Sjedinjenim Državama i inostranstvu, napisao je preko 150 knjiga i eseja i objavio bezbroj članaka u časopisima. Pojavljuje se u uvodu u film Kada ste se rodili iz 1938. godine, misterija ubistva koja koristi astrologiju kao ključnu tačku radnje. Hall je napisao originalnu priču za film (scenario Anthoni Coldevai) i takođe je zaslužan kao pripovedač.

Hol je razgovarao sa publikom, 1942. godine, koja je organizovala posetu u Carnegie Hallu, na temu „Tajna sudbina Amerike“, koja je kasnije postala knjiga istog naslova. U toj knjizi, kroz seriju priča, on je tvrdio da je tajni poredak filozofa stvorio ideju o Americi kao zemlji za versku slobodu i samoupravu. U jednoj od priča koje Hall navodi kao dokaz američke izuzetnosti, on tvrdi da je anđeo bio prisutan potpisivanju Deklaracije o nezavisnosti i nadahnjivao ih Božjim rečima. Izveštava se da je predsednik Ronald Reagan u svojim govorima i esejima usvojio ideje i fraze iz knjige Tajna sudbina Amerike (1944) za svoju alegorijsku upotrebu Grada na brdu.

Hall se vratio 1945. godine na još jedno dobro posećeno predavanje u Carnegie Hall, pod naslovom: Platonovo proročanstvo svetske demokratije.

Lični život

Hall i njegovi sledbenici su se potrudili da ne dozvole da se ogovara bilo kakva informacija ili informacija koja bi mogla ocrniti njegovu sliku, a malo je poznato o njegovom prvom braku, 28. aprila 1930, sa Fai B. Ravenna, tada 28-godišnjakinjom, koja je bila njegov sekretar tokom prethodnih pet godina. Brak nije bio srećan; njegovi prijatelji o tome nikada nisu razgovarali, a Hall je iz svojih papira uklonio gotovo sve podatke o njoj nakon samoubistva 22. februara 1941. Nakon dugog prijateljstva, 5. decembra 1950, Hall se oženio Mari Schveikert Bauer (nakon razvoda od George Bauera) , a brak, iako olujan, bio je srećniji od njegovog prvog. Marie Schveikert Bauer Hall umrla je 21. aprila 2005.

Hall je osnovao Društvo za filozofsko istraživanje (PRS) u Los Anđelesu, u Kaliforniji, 1934. godine, neprofitnu organizaciju posvećenu proučavanju religije, mitologije, metafizike i okultnog. PRS i dalje održava istraživačku biblioteku od preko 50.000 tomova, a takođe prodaje i objavljuje metafizičke i duhovne knjige, uglavnom one čiji je autor Hall. Posle njegove smrti, neke od retkih knjiga o alhemiji Manli Halla prodate su kako bi PRS funkcionisao. „Nabavkom kolekcije Manli Palmer Hall 1995. godine Getti Research Institute je dobio jednu od vodećih svetskih kolekcija alhemije, ezoterije i hermetike.”

Hol je bio Vitez Pokrovitelj Masonske istraživačke grupe u San Francisku, sa kojom je bio povezan nekoliko godina pre svoje masonske afiliacije. Hall je kao Mason iniciran, 28. juna 1954. godine u Jevel Lodge No. 374, San Francisco (danas United Lodge); unapređen 20. septembra 1954; i uzdignut 22. novembra 1954. Godinu dana kasnije primio je stepen Škotskog obreda. Kasnije je dobio 32° u dolini San Franciska Drevnog i Prihvaćenog Škotskog Reda Južne Jurisdikcije SAD. Osmog decembra 1973. (47 godina nakon pisanja Tajna učenja svih epoha, Hol je na ceremoniji održanoj u Društvu za filozofsko istraživanje priznat kao Mason  33° (najviša počast koju dodeljuje Vrhovno Veće drevnog i Prihvaćenog Škotskog Obreda).


Od ovog autora

 • , ,

  Izgubljeni ključevi Slobodnog zidarstva

  5.00 out of 5
  500,00 RSD
 • , ,

  Tajna učenja svih epoha

  0 out of 5
  7.125,00 RSD
 • ,

  GNOSTICIZAM – ključ za razumevanje ezoteričnog hrišćanstva

  0 out of 5
  2.200,00 RSD
 • , ,

  Astrologija i reinkarnacija

  0 out of 5
  780,00 RSD
 • ČOVEK veliki simbol misterija

  0 out of 5
  3.600,00 RSD
You've just added this product to the cart: