Ružica Mitrović

RUŽICA 1

Rođena u Beogradu
Pohađala ALU u Antverpenu, Belgija
Član ULUS-a
Član multimedijalne grupe KVART

Ružica Mitrović diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Antverpenu, Belgija. Član je ULUS-a i multimedijalne grupe ,,Kvart”. Izlagala je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učestvovala na međunarodnim simpozijumima i smotrama ( Italija, Crna Gora, Kina, Brazil, Rusija). Kao multimedijalni umetnik aktivna je u oblasti video arta, mail arta i performansa. U najnovijem ciklusu slikarskih radova Ružica Mitrović, kroz igru formalnih elemenata i njihovu harmonizaciju gradi kompozicije koje nagoveštavaju usaglašenost govora tela i snage duha kao preduslova za postizanje istinske ravnoteže. Na iskustvima istorijske rane apstrakcije, spletovi linija i koloristički kontrasti u tom smislu predstavljaju sredstva kojima se iskazuje iskonska pokretačka snaga i duhovna energija.

Autor je više video radova sa kojima je učestvovala na mnogim umetničkim festivalima sveta.

Dobitnik je POHVALE za video rad „Pola strane smrti“, na jesenjoj izložbi 2005. u paviljonu “ Cvijeta Zuzarić“, Beograd.

Saradnik je časopisa SIGNAL. Bavi se mejl-artom.

Samostalno i grupno izlaže kontinuirano od 1980. godine.

Učestvovla je n 50. Bijenalu umetnosti u Venecija 2003, Bijenalu akta 2004, Crna Gora, Bijenalu umetnosti, Sao Paolo, Brazil 2005, Bijenalu u Pekingu 2005 i 2007, Olympic Fine Arts u Pekingu 2008.

Umetnička dela Ružice Mitrović se nalaze u kolekcijamaMatice Srpske, Zavičajnog muzeja Ruma kao i u muzejima sveta(Edinburg, Peking…) i u privatnim kolekcijamaširom sveta.

Dokumentarni film o njenom radu režirala je Amira Al Hažar. Film je emitovan na nacionalnim TV programima i međunarodnim filmskim smotrama.

Za svoje stvaralaštvo dobila je više značajnih nagrada: Milenijumska nagrada „ZLATNA ČETKA“, Moskva 2000, nagrada za slikarstvo Zavičajnog  muzeja Ruma2012…

Sa umetničkom grupom Kvart dobila je velikunnagradu Trijenala Mixed media, Trstenik 2013…

Živi i radi u Beogradu.

***

U radovima Ružice Mitrović su uspostavljene osetne harmonične vibracije koje se smeštaju u vizuelno prefinjena, krajnje iznijansirana, optička prožimanja. Okončavaju se, zapravo, na putanji uverljivih, jasnih polja, te sigurne, dvodimenzionalno sazdane, prostorne komponente, što ističe iz druge sfere poimanja, iz potsvesti i sna, ili pak, metafizički utišanog beskraja.

Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti 

***

Pokret stvara ritam, ritam rađa pokret kao dok gledamo i slušamo prenos novogodišnjeg simfonijskog koncerta iz Beča. Dok Štraus puni prostore svojom muzikom baletski asambl poput vihora pleše po raskošnim odajama. Pitamo se da li se asmabl inspiriše muzikom ili se muzika inspiriše pokretom. Sve je sjedinjeno. Sve je sraslo jedno s drugim. Simbioza pokreta i zvuka je potpuna. Umetnost je jedinstvena, samo su sredstva izražavanja različita. Slike Ružice Mitrović su odraz i izraz i muzike i pokreta. Čitav kaleidoskop sveukupne umetnosti i života sadržan je u njima.

Svetomr Arsić Basara, akademik i likovni umetnik 


Umetnička dela


 • ,

  Bez naziva 1

  0 out of 5
  32.500,00 RSD
 • ,

  Bez naziva 2

  0 out of 5
  32.500,00 RSD
 • ,

  Bez naziva 3

  0 out of 5
  15.600,00 RSD
 • ,

  Bez naziva 4

  0 out of 5
  60.000,00 RSD
 • ,

  Bez naziva 5

  0 out of 5
  48.000,00 RSD
You've just added this product to the cart: